Havsmak: Stilfullt og deilige smaker fra havet

Havsmak serverer sjømat i vakre omgivelser på Den Norske Opera.

[Annonse]

Tekst & foto: Taran Hofvind

I et av byens flotteste bygg kan du nyte noe av det beste norsk natur har å by på. Sjømatrestauranten Havsmak ligger og dupper rett i overflaten av fjorden, i Oslos vakre operahus, og serverer havets frukter i ett med elementene.

Vi har smakt oss gjennom en rekke både tradisjonelle og nyskapende retter, i flotte og moderne nordiske omgivelser.  

En helaften fra havet 

Havsmak er en restaurant med fokus på noe av det beste havet har av råvarer, nemlig sjømat. Lokalene er preget av naturlig og ren nordisk stil med naturmaterialer og masse lys. På menyen bugner det av østers, skalldyr og fisk. 

Vi startet kvelden med kalix løyrom servert med blini, rømme, rødløk og gressløk (​​395 kr) og østers. Dette fikk vi servert i loungen, som er et separat område ved baren med sofaer, dype stoler og avslappet atmosfære. Å starte kvelden her, før man går ned i restauranten, ga opplevelsen en ekstra følelse av luksus. 

Østersene var et høydepunkt og ble servert med smakfull topping av sjalottløk og agurk, men var vel så god helt naturell. En østers får du for 65 kroner, eller seks stykker for 325 kroner. Tilvalg med forskjellige smaker koster 35 kroner. 

Av forretter smakte vi oss også gjennom gravet bakt ørret (205 kr), kamskjell fra Frøya (205 kr) og taskekrabberøre (205 kr). Vi anbefaler å bestille ulike forretter og dele med hverandre, for her var det mange gode smaker som alle rundt bordet burde oppleve. Taskekrabben med smørstekt brioche var en favoritt hos flere, og kommer definitivt til å bestilles igjen ved neste anledning.

Tangspagetti og en symfoni av smaker

Hovedrettene hos Havsmak har fokus på fisk og skalldyr, men de har også en kjøttrett og et vegetaralternativ. Vakkert presentert fikk vi servert bakt skatevinge (365 kr), stekt uer (365 kr), kullgrillet entrecote (485 kr) og tangspagetti av remmetang (320 kr).  

Fiskerettene var nydelig tilberedt med deilig tilbehør i både tradisjonell og innovativ stil.  Skatevingen ble servert med grillet beurre blanc, nepe, syltet kålrot, ramsløk og grønnkål. Dette var en symfoni av smaker som harmoniserte perfekt på tungen og hadde fine kontraster mellom de ulike konsistensene. Stekt uer med kastanjepure, soyasmør, rosin, hasselnøtt og kantarell var en innertier for undertegnede, som elsker både rosin og sopp! 

Selv om fokuset her er på råvarer fra havet, klarte de å servere en perfekt stekt entrecote med blant annet en fantastisk smakfull selleripure. Retten som dog overrasket mest var definitivt vegetarretten. Den bestod av spagetti av remmetang med fløte, spinat og tangrogn. Dette var rett og slett skikkelig godt, selv om det var en liten tilvenning at det var tang man hadde på gaffelen. 

På menyen har de også et skalldyrfat med et utvalg av både varm og kald sjømat servert med dressing og brød til 1095 kroner. 

Vi lot oss til slutt friste av dessertmenyen og bestilte rett og slett en av hver dessert. Her har de virkelig vært kreative på kjøkkenet. Vi fikk nyr-is med blåbær, tangkrokan og vaffel (195 kr), eclair med jordskokkis (195 kr), ostetallerken med tre oster fra Gangstad Gårdysteri (235 kr) og ikke minst dagens sorbet (165 kr), som denne kvelden var mango og rabarbra, nam! Her var det mange nye og spennende smaker som både utfordret og overrasket oss. Hvem hadde trodd at jordskokkis kunne være så godt?  

Nordisk luksus på Operaen

Restauranten ligger midt i Oslo sentrum, men har klart å skape en nordisk boble med en beroligende, lun og dempet atmosfære. Her kan du gå innom for godt et glass før en forestilling på Operaen eller en helaften med fantastiske smaksopplevelser fra havet, midt i et yrende bysentrum.

Om dere virkelig vil nyte kvelden kan dere prøve deres syvretter til 995 kroner eller treretter til 695 kroner. Du vil uansett få en følelse av luksus og kvalitet når du er hos Havsmak, i alt fra interiøret til råvarene.

Restauranten har tatt over etter det som tidligere het Agent og ligger i selve Operahuset, med innganger fra både Operagata (vis-à-vis Deichman Bjørvika) og fra Operaen.

Åpningstider:

Tirsdag til fredag: klokken 16 - 23

Lørdag: klokken 13 - 23

(Kjøkkenet stenger kl 22 alle dager)

 📍Kirsten Flagstads Plass 1