Frognerparken: Kunst- og kulturinspirert søndag

Frogner Hovedgård i 1700-talls arkitektur

Frogner Hovedgård i 1700-talls arkitektur

Tekst & foto: Ellen Hellebust

Som Oslos største og kanskje mest brukte park er Frognerparken kjent for de fleste Osloboere. Men visste du at Frognerparken også huser to av byens store museer? 

Her foreslår vi en annerledes søndagstur til Frognerparken med to museum du kanskje ikke har fått besøkt enda, og selvfølgelig en kaffe eller noe godt å spise like i nærheten.

👋 Hils på Ellen. Vår nye Kunst & Kultur-skribent. Hun studerer museologi og kulturarv og har tidligere studert filosofi og statsvitenskap. Hun vil fremover komme med sine ukentlige tips til hva du bør få med deg i Oslo.

Vigelandmuseet: Mannen bak Sinnataggen 

Vigelandmuseet ligger ved kanten av Frognerparken og stiller ut Gustav Vigelands samling av blant annet skulpturer, tegninger og tresnitt. Museumsbygget var tidligere Vigelands egen enebolig og atelier. 

Hit kan du dra for å lære mer om en av Oslos mest kjente kunstnere, hans kunstneriske stilendringer, samt prosessen som ligger bak flere av de kjente skulpturene i Vigelandsparken, som Sinnataggen og Monolitten.

Vigelands skulpturer uttrykker menneskelige følelser som ensomhet, nærhet og usikkerhet. Dette er også tema for høstens nye utstilling ‘Angsten står i sofaen’, som gir et innblikk i Vigelands ladde følelsesliv. Utstillingen varer helt til januar 2022, så her har du hele høsten til å komme deg til museet.

Etter dette museumsbesøket ser man ofte Frognerparken med nye øyne. Det gjorde i hvertfall vi! Museet holder åpent tirsdag til søndag fra kl. 12-16. Prisen ligger på 100kr for voksne, 50kr for studenter, og gratis inngang for de under 18 år.

Bymuseet: Spennende både inne og ute

Kun et steinkast unna Vigelandmuseet ligger Bymuseet. Her får du et innblikk i Oslos historie fra middelalderen og frem til i dag.

Her kan du se mer av Oslo under andre verdenskrig, byens sykehushistorie, innflytelsesrike osloboere, og byens kjøkkenhistorie! Museet har også en egen utstilling som tar for seg byens teaterhistorie, med blant annet kostymer fra kjente skuespillere og teaterstykker.

Noe av det vi liker best med museet er uteområdet. Museet er nemlig lokalisert på Frogner Hovedgård, og her kan du nyte lunsjen i idylliske omgivelser og arkitektur fra 1700-tallet. 

Om kun et par uker åpner også enda en utstilling som portretterer betydningsfulle kvinner innen håndverkskunst på 80-tallet. Du kan lese mer om Frogner hovedgård samt museets utstillinger på deres nettside.

Museet holder åpent tirsdag til søndag fra 11 til 16, og har gratis inngang alle lørdager. Andre dager ligger prisen på 90kr for voksne og 50kr for studenter. 

Psst! Museet tilbyr også gratis byvandring. Kjempe kult!

Kaffe og mat til en kulturell søndag

På Oslo bymuseum finner du kafé Mathia. Kafeen tilbyr typisk kafémat som eplekake med krem, muffins, pai og baguette. Til tross for at eplekake sjelden slår feil synes vi at utvalget av hjemmelaget mat kunne vært bedre. Muligheten til å sitte ute i Frogner Hovedgård gjorde likevel kafebesøket til en positiv opplevelse. 

Men fortvil ikke! Dersom du ønsker en litt mer spennende meny ligger kafeen Anne på landet, kun et par hundre meter unna. Vi har tidligere besøkt besøkt Anne på landet i Hønse Lovisas Hus, lokalisert ved Akerselva. Her tilbys samme kvalitet. På sommeren er vår klare favoritt deres hjemmelagde rabarbraslush. Nå som høsten er i anmarsj gleder vi oss imidlertid til å prøve deres hjemmelagde supper!

I sommerhalvåret holder også Herregårdskroen åpen. Denne restauranten ligger vegg i vegg med Bymuseet, og fra terrassen kan du nyte utsikt til Frognerparken. Herregårdskroen tilbyr en variert meny med både pizza, pasta, vegetarretter, fisk, kjøtt, salater og smørbrød. På sommerhalvåret arrangerer de også live jazzkonserter. Vi gleder oss allerede til neste sommer!

Vårt beste tips, hvis været tillater det, er likevel å finne et stille sted i parken. Gjerne nede ved vannet, og å nyte medbrakt lunsj.