En dag på St. Hanshaugen
Vi tok med oss godsakene til en benk i St. Hanshaugen park.
Tekst, foto & video: Mari F. Karlsen
St. Hanshaugen er et sånt sted hvor du kan gå ut døra uten planer, og likevel ende opp med å være ute i seks timer. Vi elsker å utforske hva de ulike bydelene har å by på, og denne gangen har vi satt sammen det vi mener er en prima dag på “Haugen”.
Vi anbefaler kaffe og is i parken, en tur innom en unik japansk butikk, litt norsk husmannskost til middag, før man runder av kvelden med et glass vin (eller to).
🗺 Du finner stedene i Oslokartet vårt også. Alltid gratis!
Java: Starter med kaffe og cookie
Langs det lille torget på St. Hanshaugen ligger flere kafeer på rekke og rad, men Java Espressobar er en klassiker vi stadig vender tilbake til. Med kaffebønner fra Kaffa ligger lista høyt. Italienerne ville nok gått rett på en rå espresso for å virkelig nyte smaken.
Vi gikk for dagens kaffe (46 kr) og en caramel cookie (70 kr), en god duo. Uteserveringen vender ut mot gata, der strømmen av folk og hunder gir akkurat passe liv.
Åpningstider
Mandag-fredag: 08-16
Lørdag og søndag: 09-16
Parken: Byens fineste park?
Høsten er på vei, og snart legger den et gyllent slør over den grønne oasen i parken. Akkurat nå er det bare å nyte overgangen, så vi tok med oss kaffen til en benk og ble sittende en god stund.
Vil du ha inn litt ekstra skritt, kan du ta turen helt til toppen av parken. Her får du utsikt over byen og muligheten til å stikke innom Haugen, en uteservering som byr på både mat og drikke.
Nokori: Japansk nips og naps
Nokori er en sånn liten butikk du lett kan gå forbi, ikke fordi den er kjedelig, men fordi den ligger litt gjemt i en sidegate. Det er synd ikke flere vet om stedet, for her er det fullt av små skatter.
Du finner keramikk, klær, japansk te, matcha og andre delikate drikker. Da vi kom inn døra fikk vi til og med en smaksprøve på dagens kaffe, servert med kandisert appelsin i bunnen. En frisk og fruktig vri på en kopp kaffe, du nok ikke får mange andre steder i nabolaget.
Denne butikken holder kun åpent i helgene, men det er absolutt verdt å legge turen innom.
Åpningstider
Lørdag og søndag: 12-16
Smalhans: Alltid spennende med Dagens husmann
Med en Michelin-anbefaling i lomma har Smalhans markert seg som en av byens ledende steder for husmannskost. Hver dag serverer de Dagens husmann (245 kr), her får du en god porsjon laget på gode råvarer. Menyen skifter fra dag til dag, så her gjelder det å følge med.
Vi fikk servert braisert høyrygg med pasta, hvitløksbrød og parmesan. En skikkelig comforting rett som mettet på beste vis. Til maten fikk vi anbefalt et glass Carussin Asinoi Barbera d'Asti (165 kroner).
Til tross for litt Michelin over det hele, er stemningen alt annet enn stiv.
Dagens Husman
Mandag - fredag: 13-18
Lørdag - søndag: 15-18
Merkur: En vinbar med særpreg
For å runde av dagen tuslet vi ned til Merkur, en vinbar som ligger i en rolig sidegate på St. Hanshaugen. Her blir du møtt av retrointeriør og unike detaljer du ikke ser andre steder i byen. Det lysende bildet av Merkur innerst i lokalet setter stemningen for besøket.
Baren er intim, men innbydende, og serverer naturvin, sake, øl og flere varianter med yuzu. Bartenderen tipset oss om husets shandy, en halvt-om-halvt blanding av yuzu sake og øl. En overraskende og god kombo vi definitivt må tilbake for.
Vi bestilte et glass Alpha Estate Malagouzia 2024 (150 kr), en flaske som nylig hadde funnet veien inn på vinkartet, samt en halvliter Ringnes (116 kr). Alt ble servert på den lille uteserveringen som vender mot sidegaten. Her føles det urbant, men samtidig rolig nok til å nyte kvelden.
Åpningstider
Søndag-onsdag: 18-01
Torsdag: 16-01
Fredag og lørdag: 16-02:30
Lyst på flere alternativer?
Grotto: Fransk Bistro
Denne bistroen er et godt alternativ dersom du ønsker en intim, franskinspirert opplevelse midt på St. Hanshaugen. Atmosfæren er tett og livlig, menyen liten og rettene er laget for å deles. I tillegg har de et vinutvalg som virkelig løfter opplevelsen. Husk å reservere, for dette stedet har blitt en favoritt hos mange etter mye moro i media tidligere i år! Her kan du lese vårt forrige besøk!
Åpningstider
Tirsdag-søndag: 17-23:30
Little Wolf: Oslo møter Middelhavet
Et annet godt valg på St. Hanshaugen er Little Wolf, hvor smaker inspirert fra middelhavet gjør seg godt sammen med norske råvarer. Menyen er laget for å deles, med alt fra hjemmelaget pasta til nydelige fiskeretter og småretter som virkelig imponerte oss. Intim stemning, åpent kjøkken og en koselig terrasse med kveldssol, gjør dette til et perfekt sted for både date(s) og vennekveld.
Åpningstider:
Onsdag - torsdag: 16-23
Fredag: 16-00
Lørdag: 12-00
Søndag 12 - 22