Esperanto: Vegansk vinbar

Esperanto_sept21_Taran Hofvind_04.jpg

Tekst & foto: Taran Hofvind

En vegansk vinbar har inntatt Gamlebyen! Her kan du blant annet få deilig naturvin, drinker og øl, og et lite utvalg veganske småretter.

Esperanto holder også ulike spennende arrangementer, som loppemarked, konserter, vernissager og pop-up-eventer, og stiller ut bilder fra en ny kunstner i lokalene sine hver måned. 

Oransjevin og pet nat

Vinbaren ligger i et fint murbygg rett ved ruinparken i Gamlebyen. Det er høyt under taket, lyst og luftig, med store buede vinduer. Stemningen er rolig, avslappet og hjemmekoselig. På fortauet har de en liten uteservering, men denne dagen regnet det, så vi holdt oss inne i varmen. Her har de også en peis det vil fyres i utover høsten. 

De hadde ingen fysisk meny, men Octavio, som eier stedet, fungerer som en levende meny for deg. Du finner også en meny på Facebook-siden deres.

Av alkoholholdig drikke kan de tilby oss vin, cocktails og øl. Vinmenyen består av 12 viner. De har blant annet oransjeviner, pet nat og faktisk en norsk fruktvin fra Drøbak! Ølutvalget består av et utvalg fra Oslo Brewing Company. Du kan også få kaffe fra Tim Wendelboe, og andre alkoholfrie alternativer. 

Cocktails og naturvin

På cocktailmenyen har de tre egne drinker: Bringebær Spritzer, Gooseberry Breeze, Sommer Gløgg. I alle drinkene er det brennevin fra Himkok. Denne gangen gikk vi for de to førstnevnte. Bringebær Spritzer er en hybrid mellom en fransk 75 og en klassisk spritzer. Den består av tørr hvitvin, aromatisert av appelsinskall, korianderfrø, gentianrot og rosenrot fra en lokal gård, og gin fra Himkok. Denne var veldig god og har en nydelig farge!

Gooseberry Breeze er en drink løst inspirert av den klassiske vodka-cocktailen "Sea Breeze". Originalen består av vodka, tranebær, grapefrukt og lime for surhet, men i denne utnyttes den naturlige syrligheten fra stikkelsbæret, forlenget med en søt appelsinlikør laget med appelsinskall-sukker, vodka fra Himkok og vanilje for sødme. Denne skal absolutt nytes ved flere anledninger utover høsten! Alle drinkene koster 150kr. 

Vi måtte selvfølgelig også teste et utvalg naturvinene fra menyen, og der traff samtlige spikeren på hodet. Spesielt oransjevinene var utrolig gode, som begge er fra Tsjekkia, og en nydelig pet nat fra Østerrike var en vinner.

Kimchi og surdeigsbrød

Etter hvert ønsker de å utvide matmenyen, men foreløpig kan de tilby et lite utvalg småretter. Her er alt vegansk, med fokus på økologiske produkter fra små, lokale produsenter. De har kimchi, ristede nøtter, hummus med grillet paprika med surdeigsbrød fra Ille brød til, og oliven fra Valencia i Esperantos egen marinade. Vi valgte rett og slett å testet alt på menyen! 

Brød og hummus kommer i generøse mengder, og kan fint passe som lunsj. Hummus med grillet paprika har vi ikke smakt tidligere, men ble svært positivt overrasket, tross middels entusiasme for paprika i utgangspunktet. Vi har en stor kjærlighet for kimchi, så det var kult å se på menyen, og denne skuffet på ingen måte. 

Musikk, merch og sandaler.

Hver torsdag fra kl. 22-01 er det en DJ som spiller, og hver onsdag kl. 19-22 har de konseptet “open-deck-day”, etter førstemann til mølla-prinsippet. Da kan du komme og øve deg på DJ-ferdighetene dine på utstyret til Esperanto!

Dette foregår på “bakrommet”, en egen del av lokalet. Der har de blant annet et utsalg av LP-plater, klær fra bærekraftige merker og det som kalles “den norske birkenstocken”, som er laget av resirkulerbare materialer, fra merket New Movements. Så hit er det med andre ord mange gode grunner til å ta turen!

📍St. Halvards Plass 1