Azadi: Skikkelig god kurdisk shish-kebab på Grønland

Hos Azadi får man veldig god deilig shish-kebab med hjemmelaget naan.

Tekst & foto: Frida Wattne Lindland

I hjertet av Grønland, rett nedenfor Tøyengata ligger dette tradisjonelle kurdiske spisestedet. Ryktene sier at de har en legendarisk shish-kebab, noe vi selvfølgelig måtte sjekke ut!

Det serveres ikke alkohol, men det passer perfekt hvis du er keen på billig og saftig mat. De har store lokaler med en uhøytidelig og uformell atmosfære, så hit kan du komme som du er!



Møøørt kjøtt og fullstappet

Vi smetter inn døra i 20-tida en lørdags kveld seint i desember. Her er det smekkfullt, og servitørene har mange å bemanne. Vanligvis får man visst en (gratis) linse- eller kikertsuppe til forrett, som jo er veldig hyggelig, men vi legger merke til at vi i dag blir glemt.

Fra menyen bestiller vi mixed grill med tre spyd til 239 kroner, shish-kebab med to spyd til 189 kroner og shish-kebab med to spyd, ris og suppe til 239 kroner. Her kan man velge mellom en bønnesuppe og en okrasuppe (okra er små, søte grønne saker som minner om mini-squash), og vi får servert begge suppene da vi ikke klarte å bestemme oss for hvilken. 

Kjøttet smaker nydelig, det er mørt og smaker av ekte grill! Det marineres godt (timer, og opptil dager) i forveien, slik at det nærmest faller av spydet, og selvfølgelig, smelter i munnen.  

Ved siden av alle rettene får vi servert fersk, hjemmelaga naan (10 kroner for ekstra brød, men ett er alltid inkludert i rettene). Vi dypper naan i suppene, og ruller shishkebab blandet med syltede grønnsaker inne i biter av naanen. Det er ingen dressing hos Azadi, eller noe særlig i det kurdiske kjøkkenet generelt, men det trenger man heller ikke med så saftige kjøttbiter og syrlige grønnsaker. 

Psst! Et hot tips er å smette inn døra her en dag du er keen på fersk naan, for du kan kjøpe en pakke on the go med så mange lune naan du vil til en billig penge!

Drikkeyoughurt, baclava og sterk te

Tradisjon tro drikker vi Ayran, en salt drikkeyoghurt. Innimellom serverer de denne hjemmelaget, men i dag får vi på boks (30 kr). Det var uansett veldig forfriskende med den tjukke youghurtsmaken sammen med den varme maten. 

Til dessert kan man kjøpe den søte og velkjente kaka baclava, her får man tre biter (mer enn nok) til 90 kroner. Vi slår på stortromma, og kjøper heller med oss en hel boks hjem til 300 kroner. I disken ser man utvalget du kan få servert, men dette er veldig populært og selger unna, så her gjelder det å komme til rett tid!

I Kurdistan, og mange andre land, er det vanlig å drikke sterk te - eller chai - etter middag. Det gjør man selvfølgelig på Azadi også, og alle rettene på menyen har tekoppen inkludert. Her har de store tønnelignende kanner med nytrukket te, som faktisk er så sterk at du må blande den ut med glovarmt vann. Topp også bunnen av glasset med en teskje sukker og rør godt, en perfekt digestif. Teen blir servert i små glass, og du henter og fyller på selv.

Selv om utvalget av forrettene og de hjemmelagde drikkene varierer, gir Azadi deg en tradisjonell kurdisk opplevelse med utrolig god shish-kebab og masse valuta for pengene. Hit kan du ta med deg vennegjengen for en hyggelig kveld hvilken som helst dag i uka! Kanskje overrasker de med hjemmelaget Ayran og (veldig god) kikert- eller linsesuppe til forrett, når du er der? 

Åpningstider: 
Alle dager: 10-22

📍Mandalls gate 2P