Stikling: Nytt plantekonsept på Tøyen

1Stikling_2_mai21_Taran Hofvind.jpg

Tekst & foto: Taran Hofvind

Er du glad i grønne planter? For ekte planteelskere og de som setter pris på noe lokalt og unikt, er nyåpnede Stikling en drøm.

I en bortgjemt sidegate, litt nedenfor Botanisk hage på Tøyen, finner du den nye plantebutikken. Her kan du kjøpe sjeldne grønne husplanter og stiklinger av alle mulige slag. I hyllene finner du også nydelig hånddreid keramikk, produsert lokalt i Oslo. Vi var til stede på åpningsdagen, søndag 30. mai.

En liten oase  

Å komme inn på Stikling er som å tre inn i en liten oase. Det er svalt og lyst, med grønne planter fra gulv til tak. Her finner du planter i alle størrelser og fasonger. Det er alt fra store ‘statement’-planter til små søte sukkulenter, og eksotiske luftplanter. Man kan også få kjøpt diverse tilbehør til plantene, som potter, mosestaver, lekakuler og bambusstaver.

Blant alt dette grønne finner du også delikate hånddreide keramikkvaser fra Mjuk Ceramics, som passer perfekt til å sette de små stiklingene i. Disse er lokalprodusert i Oslo som gir oss muligheten til å støtte to lokale gründere i samme slengen!

Navnet Stikling kommer fra navnet på en liten del av en plante man har skjært av og satt i vann eller jord, slik at den lager nye selvstendige røtter. Så planter man de i en egen potte. På den måten «formerer» du plantene dine! En stikling er rett og slett en plantebaby. Du kan kjøpe slike små stiklinger fra mange ulike planter, som du selv kan plante om og la vokse seg store.

Jutha, gründeren bak Stikling fikk ideen til konseptet i september 2020. Hun debuterte med å selge stiklinger på loppemarked, før det så ble en ekte bedrift bare et par måneder senere, og nå butikk.

Deling av plantekunnskap

Målet med Stikling er å bidra til å løfte lokalsamfunnet ved å være en møteplass for de med, eller uten grønne fingre, som vil dele sin interesse for planter. Her skal man kunne komme for å slå av en prat, drikke en kopp kaffe og dele tips og råd om plantestell.

 Samtidig er de opptatt av miljø, og vil bidra til å minimere bruk og kast av planter. Jutha ønsker at de som kjøper planter her skal få all den kunnskapen de trenger, for å best mulig kunne ta vare på plantene når de kommer i hus.

 – Mange kjøper planter uten å vite hva det kreves for å ta vare på dem, og ender med å måtte kaste dem, forteller hun.

Du finner Stikling rett i nærheten av Botanisk hage, og bare noen minutters gange fra Grønland og Tøyen T-banestasjon. Jutha driver butikken alene på daglig basis, og hun holder åpent torsdag til søndag hver uke. Er du i området er det verdt å titte innom for litt grønn inspirasjon!

Psst! De har også en frodig nettbutikk med planter, tilbehør og keramikk, og hvor du kan få råd og tips om stell av de ulike plantene.

📍Heimdalsgata 29