En original filmopplevelse

Stumfilmvisning på Cinemateket. (Foto: Ida Meyn)

Stumfilmvisning på Cinemateket. (Foto: Ida Meyn)

Av Astrid Stenvold

Midt i Dronningens Gate finner du Cinemateket. Som du kanskje hører i ordet er dette en plass hvor de viser film, men tross for det, er ikke dette helt som en vanlig kino. Vi tok en prat med lederen, Jan Langlo, for å høre hva som skiller Cinemateket fra andre kinoer i Oslo.

– Ordet "cinematek" betyr egentlig "filmarkiv", og hovedoppgaven til et cinematek er å vise historiske filmer og forsøke å stimulere interessen for filmhistorie og filmkultur, heller enn å vise nye filmer på kommersielt grunnlag, sier han. 

Filmklassikere

Cinemateket ble etablert allerede i 1984, og her viser de en blanding av filmklassikere og nye filmer for de spesielt interesserte. Er du en filmentusiast eller ønsker å få en litt mer original filmopplevelse, kan Cinemateket virkelig være noe for deg.

– Vi viser sentrale verker fra både den norske og den internasjonale filmhistorien. Vi er generelt opptatt av de kunstnerisk mest anerkjente filmene, samt de filmene som har vært betydningsfulle på ulike måter - historisk og kulturelt. Blant annet viser vi ofte stumfilm med levende musikk, sier Jan Langlo.

Publikumet som kommer til Cinemateket spenner over alle aldersgrupper. Fra små barn som oppdager film for første gang til eldre som ser gamle favorittfilmer.

Mer enn bare filmvisninger

Cinemateket er også et sted hvor man kan dra på festivaler, konserter og delta i seminarer om ulike filmsjangre og dokumentarer. Mange av visningene er kombinert med foredrag og introduksjoner, noe som gjør at filmopplevelsen blir både annerledes og lærerik. Her er det altså muligheter for å lære en fun fact eller to som du kan dele med vennegjengen.

– Vi holder også foredrag om filmhistorie, altså om regissører, sjangre, epoker og temaer innenfor forskjellige kategorier. I tillegg arrangerer vi filmfestivaler, stumfilmkonserter, animasjonsverksteder og andre typer aktiviteter, legger Jan Langlo til.

Cinemateket er altså et sted du kan dra enten om du er spesielt filminteressert eller har lyst til å lære mer om film og filmhistorie. Kinobillettene er billigere enn på vanlig kino, så her får du mye for pengene. Dette kan også være en god idé til julegave nå som julen nærmer seg.

Adresse: Dronningens Gate 16, 0152 Oslo